T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / BORNOVA - Bornova Mazhar Zorlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Mazhar Zorlu (Kurucumuz)

23 Haziran 1923 tarihinde İzmir'de doğdu. İlkokul tahsilini İzmir'de, orta ve lise tahsilini İstanbul'da tamamladı. 1943 yılında Hukuk fakültesine girdi. Ancak Harp senelerinin getirdiği ekonomik şartlar nedeni ile ailesine bakmak mecburiyetinde kaldığı için tahsilini yarım bırakıp iş hayatına atıldı.

Arı inşaat şirketinde, Cumaovası Havaalanı inşaatı ve Ereğli Liman şantiyesi inşaatında çalıştı.

1947 yılında yedek subay olarak yaptı. 1948 yılında inşaat şirketini kurarak Manisa-Akhisar yolu ve Manisa-Zirai Donanım Kurumu bina inşaatlarını yaptı.
1950 yılında ortak bir şirket kurarak İzmir Piyale Fabrikası, Varyant yolu, Hal binası, Tınaztepe İlkokulu, DSİ binaları, Belediye Sarayı inşaatının ilk bölümünü, Alsancak stadı, Güzelyalı Hava Eğitim Komutanlığı, İzmir-Bergama yolu, DSİ ihaleleri ve konut yapımlarını gerçekleştirdi.

1958 yılında inşaat işyerinin yanı sıra plastik sektörüne girdi. Türkiye'de boru ve profil dallarında bir çok ilke imza attı. Plastik sektöründe Ege Profil, Ege Pen, KGK Yıldız, Nejat ZORLU(Kıbrıs), Tempoplast(Almanya), Ege Herkül(Kazakistan), Ege Polimer center(Rusya), Rom Ege Plast(Romanya), Ege Bahçesaray şirketlerini kurdu.

1980 yıllarından sonra hızlı bir gelişim gösteren grup; tekstil, döküm mermer, turizm, ticaret, sigorta ve hizmet sektöründe bir çok yeni şirket ile faaliyet alanını genişletti.

Tüm bu kurumlar 1997 yılında Mazhar Zorlu Holding bünyesinde toplanarak, Holdinge bağlı şirket sayısı 20, iştirak sayısı 24 olmak üzere toplam 44 şirket ile bağlantılı hale geldi ve bugün holding bünyesindeki şirketlerde toplam 5000′i aşkın personel çalışmaktadır.

Bunlar içerisinde halka açık şirketler, Mazhar Zorlu Holding, Ege Plast, Ege Profil, EGS Holding şirketleri, Güç Birliği Holding şirketleri ve KİPA A.Ş.'dir.

Mazhar Zorlu, ticari alandaki geniş ve çok yönlü çalışmalarını aynı şekilde sosyal yaşamda da pekiştirmiştir.

Uzun yıllar futbol federasyonu yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığı, Altay Klubü Başkanlığı, İl Fakirleri Koruma ve Yardımlaşma Derneği Başkanlığı, Rotary, ESİAD, TÜSİAD, Ticaret ve Sanayi Odası yönetimlerinde bulunmuştur.

İş hayatı boyunca vergi ödemede gerek şahsının, gerekse şirketlerinin üstün başarılarından dolayı altın, gümüş ve bronz madalyalar ile ödüllendirilmiştir. Şirketlerinin ihracattaki başarılarından dolayı değişik zamanlarda aynı madalyaları almaya hak kazanmıştır.

Mazhar Zorlu 1,5 yıl önce Milli Prodüktivite merkezi tarafından yılın işadamı seçilmiştir.

Ayrıca birçok sosyal amaçlı yardım dernekleri ve eğitim ile ilgili vakıfların kurucusudur. Mazhar Zorlu'nun en son yaptırdığı Türkiye'nin ilk ve tek, Plastik Endüstri Meslek Lisesi ülkemizde örnek teşkil edecek bir meslek lisesi olarak 1998-1999 eğitim-öğretim yılında hizmete açılmıştır. 1943 yılında Ayhan Zorlu ile evlenen Mazhar Zorlu'nun Kemal ve Nafiz adlarında iki evladı ve bu evlatlarından 4 torunu vardır.
Hayırsever işadamı Mazhar Zorlu 14 Mayıs 2004 tarihinde vefat etmiştir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 30.11.2012 - Güncelleme: 24.01.2020 16:57 - Görüntülenme: 9751
  Beğen | 2  kişi beğendi