T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / BORNOVA - Bornova Mazhar Zorlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Plastik Teknolojileri Alanı

Plastik Teknolojisi Alanı

Geçmişi son 40 yıla dayanan Türk plastik endüstrisi oldukça hızlı bir şekilde gelişmektedir. Plastik endüstrisi, çoğu küçük ve orta ölçekli olmak üzere 6 binden fazla işletme ile üretim yapmakta ve 160 binden fazla kişiyi istihdam etmektedir. Ülkemiz, şu anda mevcut plastik tüketimi ile Avrupa’da İspanya’dan sonra 6. Sıradadır.. İzmir genelinde sadece Ege Plastik Sanayicileri Derneği’ne (EGEPLASDER) üye 500’ü aşkın firmada tahmini 40.000 kişi üzerinde plastik sektöründe çalışan bulunmaktadır.

 

Bu kadar geniş bir istihdam kapasitesinin olduğu plastik sektöründe Okulumuzun Plastik Teknolojisi Alanından mezun olan öğrencilerimiz  kamuda ve özel işyerlerinde çalışabilmektedirler. Dünya ekonomisinde ve sanayisinde önemli bir yer tutan ülkemizde de yeni yeni gelişmekte olan plastik sektöründe, yetişmiş meslek elemanlarının iş bulma olanakları oldukça yüksektir. Gümrük Birliğine geçiş ve Avrupa Birliği ile bütünleşme çalışmaları doğrultusunda, plastik ürünlerinin uluslararası piyasalarda daha fazla yer alabilmesi için sektörün rekabet gücünün olması gerekmektedir.Bu nedenle, iyi yetişmiş Plastik Teknolojisi Alanı mezunlarına yönelik talep sürekli artmaktadır. Ancak bununla beraber plastik Sektörümde okullaşma oranı ne yazık ki çok yüksek değildir. Ülkemizde az sayıda okulda ve okulumuzda yer alan Plastik Teknolojisi Alanı’nın mevcut donanım ve makine parkı ile bu okullar arasındaki en donanımlı okul olduğunu söylemek mümkündür. 

 

Okulumuzda Plastik teknolojisi alanında verilen mesleki eğitim; Plastik hammaddelerin yapısı ve özellikleri, kalıp tasarımı ve imalat teknikleri, hidrolik pnömatik uygulamalarını kapsayacak şekilde uygulanmaktadır. Okulumuzun mevcut teknik kapasitesi sayesinde öğrencilerimizin, bilgi ve becerilerini sektörün ihtiyaç duyduğu seviyeye çıkarabilmek için her türlü imkan sunulmaktadır.

 

Plastik Teknolojisi alanının donanımı Milli Eğitim Bakanlığı, okulumuzun vakfı ve Avrupa Birliği kapsamında desteklenen çeşitli AB proje faaliyetleri ile sağlanmıştır. Plastik teknolojisi alanında mesleki eğitim çeşitli araştırma ve üretim uygulamaları ile beraber teorik sunumlarla gerçekleştirilmektedir. Okulumuzda mesleki eğitim günde yaklaşık 1500 kg’ kadar hammaddenin işlendiği gerçek üretim ortamlarında sürdürülmektedir.

Plastik Teknolojisi Alanında okulumuzda;

2 Mekanik Atölyesi

1 Plastik İşleme atölyesi

1 Plastik Ekstrüzyon Atölyesi 

1 Plastik Enjeksiyon Atölyesi

1 Hidrolik Pnömatik Laboratuarı.

1 Bilgisayar Laboratuar bulunmaktadır.

 

Plastik Teknolojisi Alanında Okulumuzda Gerçekleştirilen Proje Faaliyetleri

Plastik Teknolojisi Alanı AB tarafından desteklenen ve  MEB tarafından uygulanan MEGEP (Mesleki Eğitim Güçlendirme Projesi) de pilot kurum olarak yer almış ve Türkiye’de uygulanan Plastik Teknolojisi alanı  modüler mesleki eğitim programlarının hazırlanmasını gerçekleştirmiştir. Bugün Türkiye genelinde Plastik Teknolojisi Alanında kullanılan eğitim kaynaklarının hemen hemen tamamı okulumuz öğretmenleri tarafından hazırlanmıştır. 

Plastik Teknolojisi Alanı bünyesinde gerçekleştirilen çeşitli uluslar arası proje faaliyetleri şunlardır.

MEGEP/SWET (Mesleki Eğitimi Geliştirme Ve Güçlendirme Projesi) kapsamında Plastik Teknolojisi Alanı programlarının ve donanımlarını yenilenmesi

MEGEP/ SWET Plastik Teknolojisi Eşleştirme alanında eşleştirme ziyaretleri Avusturya-Viyana

Ulusal Leonardo Da Vinci “Avrupa’da Plastik İşlemede Yenilikçi Yöntemlerin İzlenmesi Belçika-Gent

Merkezi Finans İhale Birimi ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen “Plastik Sektöründe Bölgesel Mesleki Eğitim ve İstihdam Projesi” 

Ulusal Ajans Grundvig Hizmetiçi Eğitim Projeleri kapsamında  “Cooperative Learning Methods” adlı eğitim etkinliğinde öğretmen eğitimi İtalya-Reggio-Emilia

Ulusal Ajans Grundvig Hizmetiçi Eğitim Projeleri kapsamında  “European Project Planning” adlı eğitim etkinliğinde öğretmen eğitimi İtalya-Floransa

 

Yurtdışı ve yurt içi bir  çok proje faaliyetinde yer alan Plastik Teknolojisi alanı geçmişten getirdiği tecrübe ve birikimi geleceğe  taşıyarak Plastik Sektörünün aradığı nitelikli ve aranan işgücünü yetiştirmeye devam edecektir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 30.11.2012 - Güncelleme: 26.04.2023 11:43 - Görüntülenme: 7775
  Beğen | 9  kişi beğendi